Tak og kledning kan legges behandlet, og vil etterhvert få en sølvgrå farge. Terrassegulv bør behandles for å beskytte mot søle og sopp.

 

Olje eller ubehandlet?
Takbord: i Sibirsk lerk kan stå ubehandlet i mange år, men anbefales å bli satt inn med en type grunningsolje for å mette treverket etter tid. Lerk er det aller mest naturlig alternativet til vedlikeholdsbesparende tretak. Vi på Norwood anbefaler 1. Strøk klar grunnings olje M/soppdreper for å mette treverket etter legging.

I Norsk høyfjell klima får lerken en lys, sølvgrå farge allerede etter et år. Utvendig kledning i sibirsk lerk får en lignende utvikling avhengig av lokal klima.

 

Terrassegulv: i Sibirsk lerk kan stå ubehandlet i mange år, men anbefales å bli satt inn med en type grunningsolje for å mette treverket etter tid. Her kan man velge utallige farger, men mest populært og kostnads effektivt er fargeløs, da slipper man unna mye med vedlikehold av farger.

 

Kledning: i Sibirsk lerk kan stå ubehandlet i mange år, men anbefales å bli satt inn med en type grunningsolje for å mette treverket etter tid. Velger man farget oljer, så er oljeintervallene kortere, enn om man velger fargeløs, da farget oljer eller beis har en tendens til å flakke av på hardtre.

 

Ps: Med klar/fargeløs olje, endrer ikke den naturlige grånings prosessen.

 

Med det fuktige klimaet vi har i Norge er det nesten umulig å gardere seg helt mot sopp. Har man først fått sopp, kan man enten skrape/pusse det av eller benytte høytrykkspyler med lavt trykk. Deretter lar man lerken tørke, for deretter behandle den med en type grunnings olje.